Contract for difference

Contract for difference

Als je al een tijdje belegt of net begonnen bent met beleggen heb je de term “contract for differences” afgekort als CFD vast al eens voorbij horen komen. Contract for differences zijn erg populair onder beleggers, vanwege het feit dat er grote winsten mee kunnen worden gemaakt. De risico’s zijn echter ook groot, zeker als men gebruikmaakt van de hefboom optie. In dit uitgebreide artikel over contracts for differences leggen we uit wat contracts for differences precies zijn, waar je in handelt, hoe je erin handelt en wat de voordelen en nadelen zijn. Wanneer je eenmaal kennis hebt genomen van de bijbehorende risico’s kun je beslissen in CFD te gaan handelen.

Wat is een contract for difference?

Een CFD is een contract tussen jou als belegger en je broker over het koersverschil van een instrument. Dat kan om allerlei beleggingsinstrumenten gaan, zoals aandelen, grondstoffen, valuta en zelfs de complete index. Je spreekt met je broker een verschil in prijs af en wacht tot de koers naar boven of naar beneden gaat. Zodra de koers is veranderd kun je beslissen je CFD te stoppen en geld te incasseren. Helaas kan het ook andersom zijn en verdient je broker geld aan jou omdat je verwachting niet is uitgekomen. Zodra je een hefboom inzet kun je je winst vergroten, want bij een hefboom 1:10 hoef je per 10 euro omdat ze ergens aandelen in hebben zitten.

Voordelen

De handel in CFD is zeer populair onder beleggers omdat er veel voordelen aan zitten. Voordat CFD-trading werd geïntroduceerd was het nog niet mogelijk om in te spelen op beursdalingen. Met CFD’s kan dat dus wel en dat biedt een legio aan mogelijkheden voor beleggers. Een ander voordeel is dat je geen transactiekosten betaalt als je een contract afsluit. Ook kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week handelen in CFD’s en ben je niet gebonden aan de openingstijden van de beurs. Wie weet wat hij doet kan veel winst maken met de handel in contracten voor prijsverschil. De hefboomwerking speelt daarbij een zeer grote rol.

Nadelen en risico’s

Veel voordelen dus, maar juist de nadelen maken het dat de handel in contracten (CFD’s) zeer risicovol is. De uitwerking van een hefboom wordt bijvoorbeeld onderschat en te rooskleurig ingezien. Want hoewel je enorme winsten kunt maken, zijn de verliezen die je kunt boeken vaak net zo groot. Al betaal je maar een deel van je investering, als je verliest moet je het complete verlies aan de broker betalen. Het is dan ook erg belangrijk om je goed te verdiepen en niet zomaar te starten met CFD’s. De ervaring is dat veel beleggers te snel instappen in CFD’s en een groot deel van hun vermogen zonder nadenken investeren en verliezen.

Conclusie

Sinds de komst van CFD’s is het mogelijk om in te zetten op een daling van de beurskoers en daardoor winst te maken. In je contract for difference spreek je met je broker af dat jullie inzetten op het prijsverschil voor en na een periode. Door een hefboom is het mogelijk om heel veel winst te maken. Bij een hefboom van 1:50 hoef je per 50 euro zelf maar 1 euro in te leggen en toch pak je winsten goed mee. Bijvoorbeeld: stel dat een aandeel voor 100 euro werd gekocht en tegen een winst van 10% verkocht, dan verdien jij 5 euro op dat aandeel, terwijl je er zelf maar 1 euro in gestopt hebt. Dat is een enorme winst van maar liefst 400%. Maar helaas werkt het andersom ook zo en kan een hefboom ook tot ontzettend veel verlies leiden.

Beleggen in CFD

Koersverschil uitgelegd

CFD uitleg

Informatie over CFDs

Wat is een CFD?

Beleggen met hefboom

Alles over CFD

Informatie CFD handel

CFD handel

Contract for difference uitleg

Website over CFD

Contracten voor verschil

Link toevoegen

Link toevoegen